onsdag 1 februari 2012

Nytt projekt inom SWEA för er mammor utomlands som vill lära era barn svenska


Puh! Idag är presentationen av nya SWEA-Mammaprojektet uppe. Nu vill jag etablera en styrgrupp som kan hjälpa mig ro detta spännande och viktiga projekt iland!

Var är ni Sweor med små barn eller barnbarn som kämpar med att få dem att både förstå och tala svenska? Jag behöver er hjälp! Speciellt om ni är bra på eller intresserade av svenska som modersmål, flerspråkighet, forskningsmetodik, statistik, PR, psykologi eller skrivande. Hör av till mig! Kontaktinformation finns på SWEAs websida.

När jag gick med i SWEA för tio år sedan så brukade jag småskratta lite åt SWEAs delsyfte att främja svenska språket. Jag tyckte det lät så gammaldags formulerat. Som något som var skrivet på 40-talet. Idag har jag barn som pratar som man gjorde på 40-talet, blandar själv svenska och engelska om vart annat och kan nästan börja gråta när jag träffar en universitetsstudent som lärt sig svenska av UBC-lektorn Lena Karlström, utan att ha någon anknytning till Sverige.

Nationalism kan vara ett komplett gift, vilket världshistorien har många exempel på. Det kan också vara ren kärlek till ett land som givit en mycket. Jag är inte stolt över att vara svenska, bara så otroligt tacksam över att jag fått ynnesten att växa upp i ett land som har en social modell som tar hand om alla och som är världsledande i jämlikhet. För tio år sedan och nyanländ från Sverige tog jag fortfarande allt detta för givet. Inklusive mitt språk. Nu arbetar jag strategiskt och organiserat för att behålla mitt eget språk och lära min barn det.

Vem hade trott det 18 augusti 2001 när jag landade i Vancouver för att stanna? Inte jag.