Om bloggaren
Jag heter Lena Normén-Younger. Bäst beskrivs jag som mamma, dotter, syster, fru, hagfôrsing, svenska, Vancouverit, Swea och njutare av det skrivna språket.

Jag har alltid älskat att resa och se nya platser. Utomlands har jag bott i perioder sedan jag var 20 år. Första vistelsen var som au pair i lilla Salenstein i Schweiz 1989. Därefter studerade jag nutrition i Oslo under åren 1992-1993 och Aberdeen under våren 1994. Under min PhD i klinisk näringslära forskade jag i Zeist i Nederländerna under kortare perioder 1997 och 1998, och Marseille 1999-2000. År 2000 blev jag rekryterad till en tjänst som forskare på Unilever Health Institute i Vlaardingen utanför Rotterdam i Nederländerna. År 2001 flyttade jag till Vancouver i västra Kanada där jag forskade på HIV under fyra år. 2005 blev jag konstigt nog hemmamamma. Jag har två söner, Thor 7 år och Wilde 5 år. Idag har jag hittat ny mening i min vuxna tillvaro som lärare i yoga, skrivande och genom volontärt engagmang i organsationer för svenskar utomlands.

Som svensk mamma utomlands vill jag ge mina barn en viktig del av mig själv; mitt språk, min älskade svenska. Språket är nyckeln till deras kultur. Utan att förstå svenska kommer de aldrig kunna förstå helt vilka de är. Jag och min familj bor i den unika, mångetniska staden Vancouver, där 52 % av invånarna har ett annat modersmål än engelska. År 2010 bloggade jag om OS-spelen för P4s räkning, och upptäckte under detta projekt att det egentligen var historier om livet som utlandssvensk, samt utmaningen att få mina barn att prata svenska som jag ville skriva om. Detta har jag tagit fasta på med denna blogg, samt ett projekt som jag driver inom organisationen SWEA International med  namnet "Barn utomlands & Svenska språket". I samband med detta startade jag den oberoende intressegruppen "Svenska som modersmål utomlands"med mer än 800 medlemmar worldwide. Du hitta våra diskussioner på Facebook och bloggar av mig och andra på websidan "Svenska utomlands".

Mitt syfte med bloggen Kanadakorrespondenten har hittills varit att inspirera, upplysa och diskutera svenska som förstaspråk, andraspråk och flerspråkighet samt andra ämnen som rör oss utlandssvenskar. Numera komma jag att fokuserar på personliga betraktelser och historier om livet som utlandssvensk i Kanada.

Vem är du som läser? Berätta! Jag lyssnar gärna.

Lena Normén-Younger

18 juni 2013 i Vancouver, BC