När och hur lär man barn värdet av pengar? När och hur ska man lära sina barn att handla?
Första gången jag ställs inför dessa frågor står jag på Arlanda i en lång kö, jätteförsenad till incheckningen. Med oro i maggropen över att vi ska missa flyget vågar jag inte lämna kön. Istället försöker jag skicka iväg Thor till Pressbyrån, som ligger ca sju meter ifrån där vi står. Men Thor vågar inte som den 5-åring han är då, trots att jag ger honom en sedel och försöker förklara hur man gör.
Det andra som händer är att en dag Thor helt seriöst frågar: "Mamma, varför kan inte pappa och du bara köpa de leksaker jag vill ha? Ni har ju pengar."
Öh, vad svarar man på en sådan fråga? Jag var först helt mållös innan jag samlade mig och gav en lång förklaring om att vi inte hade obegränsat med pengar, och att om vi skulle lägga alla pengarna på leksaker så skulle pappa behöva jobba ännu mer. Pojkarna vill att pappa ska vara hemma mer, så argumentet accepterades utan protest.
Både dessa händelser gav mig en liten tankeställare. Det finns så mycket i vardagen som kan gå barn helt spårlöst förbi om man inte låter dem delta.
Mina barn får inte veckopeng än. Vid 4 och 6 års ålder har jag bedömt dem som för små. De kanadensiska författarna Neale S. Godfrey and Carolina Edwards rekommenderar i boken "Money does not grow on trees" att man kan ge barn veckopeng från att de är tre år samt ställa krav på barnen i form av sysslor hemma som de måste göra för att förtjäna pengarna. Summan som rekommenderas är en dollar per år som barnet är gammalt (ca 6.50 SEK). Detta ska dock bedöms mot det förslag som författarna ger om att använda sk SOS-metoden. S som i savings, O som i offerings och sista S som i spending. För mina killar som är 4 och 6 år innebär detta ca 26 och 39 SEK i veckan. Av dessa skulle de alltså bara få spendera ca 9 och 13 SEK om jag följde SOS-metoden.
Jag vill inte göra det för enkelt för mina barn att handla, och vill egentligen koppla pengarna direkt till en syssla. Därför ska jag testa min hårfrisörskas metod som går ut på att få barnen att hjälpa till med sopsorteringen, och sedan låta dem följa med och panta flaskorna. På så sätt tjänar barnen sina egna pengar, och får inga pengar om de inte utför sysslan. Hennes barn som är lika gamla som mina har gjort det i över ett år och det verkar fungera fint. Vi får se hur väl mina killar kommer att klara av det. Jag gillar idén bakom SOS-approachen. Jag ömmar själv mycket för välgörenhet och hoppas på att hitta en organisation som arbetar med djur på något sätt för att fostra mina djurälskande killars attityd till att skänka en slant till ett gott ändamål (mycket nordamerikanskt, jag vet).
Men först måste T & W förstå tjusningen med att handla för sina egna pengar. Idag räknar vi därför ihop vad som finns in pojkarnas spargrisar. Mynten växlar vi till sedlar. Sedan får jag förklara hur en plånbok fungerarar; något som kanske borde vara självklart men inte är det för mina barn. Därefter går vi till Legobutiken på Oakridge och handlar (detta är något som båda barnen längtat efter hela sommaren).
Båda barnen sköter det hyfsat väl, med undantag av ett minutbrott från Wilde när han inte har tillräckligt med pengar till det lego han vill köpa. Men till slut hittar vi något som både han och Thor har råd med, vi betalar, tar emot växeln och lägger ner plånböckerna.
Mamma kan pusta ut. En lektion i verkligt beteende har avlöpt väl. Förhoppninsgvis kan Thor gå iväg och handla vatten själv nästa gång vi står och svettas i en kö på en flygplats.
Hur har du bestämt om veckopeng? Vad är vanligt bland dina barns kompisar där du bor? Donerar barnen sina pengar till något gott ändamål?
Mina två äldsta har 2 euro var i veckopeng, men har också möjlighet att tjäna lite extra om de rensar ogräs, går ut med sopor etc. De har även sysslor som de måste göra utan någon betalning alls. Jag försöker lära dem att spara men måste erkänna att de spenderar med väldigt stor glädje och utan särskilt mycket eftertanke. Jag måste bli bättre på den punkten, helt klart, även om de är fullt medvetna om att vi inte köper en massa till dem och att de själva måste spara om de vill ha nya spel och dylikt.
SvaraRaderaJack och Molly far vecko peng ocksa, for det maste dom hjalpa mej med soporna, badda sina sangar,och andra sma grejor under veckorna.
SvaraRadera20 kronor far dom. Jack har kommit under fund med att om han sparar kan han kopa storre grejor for sina pengar :)
ibland tar han med den till ishallen, for att han vill kopa en korv till han och molly efter traningen. Givetvis har jag sagt att han INTE behover kopa sin egen mat. Men det var gulligt tankt.
Jack och Molly har ocksa kommit pa att man far pengar for burkar och pet-flaskor, och dom har varsin Papers pase som dom sparar dom i.
harom dagen sa jack, "mamma, maste jag lagga till lite extra for "taxen" i sverige ocksa? WOW tankte jag, hur vet han det?!
Min ettagluttare har fått veckopeng sedan han var sex. 25 kronor i veckan. För det ska han bädda sin säng varje dag och veckostäda sitt rum (plocka undan, damma och dammsuga). Jag får hjälpa honm med veckostädningen, men han lär in en vana att hålla snyggt runt sig är tanken. Han ska när jag ber om det gå med soporna till "sopmoloken" (dvs nedgrävda soptunnan på gatan), packa sin egen gympapåse och skolväska dagen innan (givetvis med min påminnelse) och bära upp nytvättade kläder till sin garderob när jag ber honom. Vi ger i princip bara leksaker till barnen i julklapp och födelsedagspresent. Nu fyller stora killen år väldigt nära jul, så jag införde "sommarlovspresent" också, för att det inte skulle bli alltför långt till ny leksak. Böcker köper vi föräldrar nya kontinuerligt, (fast mest lånar vi på biblioteket för att lära dem at tänka ekonomiskt) och godis får de av oss på lördagar. Veckopengen får inte gå till godis. Veckopengen ska gå till extra leksaker. Om man sparar 4 veckor räcker 25 kr i veckopeng till en liten Cars-bil 99 kr, eller nytt lego, minsta föroackningen. Då har de lärt sig att spara, vilket är vitsen. Det har fungerat väldigt väl. Lillebror begriper inte pengars värde på samma sätt, så han har inte veckopeng, men får isf motsvarande leksak och jag håller koll på hur mycket han kan tänkas ha. (Vi har varit dåliga på att konkret GE dem pengarna, utan mer sagt att nu har du samlat ihop 75 kr, men det blir ju inte så pedagogiskt och konkret... hrm. Ettagluttaren klarar att hålla pengavärdet i huvudet och eftersom 4-åringen ännu inte kan räkna har det blivit så...får nog bättra mig på den punkten. Vad ska Thors veckopeng räcka till? Hur ofta får era barn nya leksaker?
SvaraRaderaTack för era kommentarer, man lär sig alltid ngt nytt när man ser hur andra gör.
SvaraRaderaTL - Hundra SEK räcker till en ny bey blade eller ngt från lego-ninjagoserien. Thor behöver egentligen INGENTING eftersom han bor i ett totalt överflöd av leksaker. Jag har samma förhållningssätt som du med att nya leksaker får man till födelsedagen och jul. Tyvärr har min man svårt att följa detta eftersom han har en förmpåga att fördjupa sig lite väl mycket i teman. Just nu är han en levande upplagsbok när det gäller lego ninjago och har därför svårt att lägga band på sig med handling och presenter.
Som i så många andra hem finns det här en snäll förälder och en sträng; det torde vara ganska uppenbart vem det är som är sträng.